Livias Yoga
Yoga World
andetagAndningBokrecensionInspirationny bok

“Vår andning representerar hur vi flödar i livet”: jag har läst Rebecca Dennis bok “Och andas”

Andning. Det finns inget mer grundläggande än den. Utan andetag kan vi inte existera. Andetaget är det första vi tar när vi föds och sista som lämnar oss när vi går bort...

….och ändå trots dess stora betydelse, tar vi ofta andning för givet, kanske för att den ändå sker av sig själv, och vi lär oftast inte ut våra barn att andas på samma sätt som vi lär dem att gå, umgås eller äta.

Men faktiskt är jag själv uppväxt med en mamma som alltid haft mycket klart för sig om hur viktigt det är att syresätta kroppen och som alltid påmint mig som barn att andas medvetet. Så tack vare det har jag sen barndomen ett särskilt förhållande till andning och välkomnar alla böcker som kommer om detta ämne.

Det var därför riktigt kul att läsa Rebecca Dennis “Och andas” (originaltitel “And Breath”) som är ett av de senaste inspirerande bok-tillskott som avhandlar andning och mer specifikt Medveten Andning.

Författaren har en dramatisk livshistoria bakom sig med över tjugo år av depression som startat redan vid barndomen, självmordsförsök och år av medicinering och terapier av många olika typer. Fram till en dag när Rebecca besöker Special Yoga Foundation i nordvästra London, ett yogacenter dit familjer med barn med särskilda behov kan få komma och utöva yoga, rörelse och andning. När Rebecca får se hur en av de kunniga lärarna på centrumet lugnar ett oroligt barn med hjälp av medveten andning, får hon perspektiv på tillvaro och känner sig intresserad att själv prova denna metod. Andningsworkshop efter workshop följer och Rebecca har äntligen hittat hem. Lite efter lite förvandlar hennes depression till hopp tack vare den fokus och närvaro som Medveten andning ger henne.

“Efter åratal av ångest, panikångestattacker och kronisk depression, började jag få grepp om den healande kraften i min inre andning” skriver Rebecca Dennis som småningom reste ner till Mexico för att under ledning av kända Judith Kravitz vid Transformational Breath Foundation utbilda sig själv till andningslärare för att kunna hjälpa andra genom medveten andning såsom hon själv blivit hjälpt av denna.

Boken “Och andas” handlar om Medveten andning som inget annat är än att öva sig på att vara så pass närvarande att vi kan lägga märke till hur vi andas; en typ av Mindfulness i andetaget. Judith Kravitzs metod om medveten andning heter transformationsandning och kombinerar olika tekniker för att andas med hela respirationssystem dvs med magen, diafragma och bröstkorgen samtidigt. Bland dessa tekniker finns det till exempel en typ av andningsteknik där man andas genom sammanhållna andetag där in-och utandning (båda genom munnen) går hela tiden in i varandra.

För att lättare illustrera dessa olika andningstekniker har författaren i den lättlästa boken “Och andas” också lagt till många korta berättelser genom vilka du får stifta bekantskap med olika personer vars liv har förändrats tack vare en djupare kontakt med andning.

I boken hittar du också verktyg som hjälper dig att analysera hur du själv brukar andas och om du vill prova att fördjupa andetaget, finns det även konkreta övningar på hur du kan öva dig att andas mer medvetet.

Mental träning är en annan stor del av boken. I stället för att prata om positiva eller negativa typer av känslor, kan du lära dig, skriver författaren, att se på känslor som ett flöde av energi, som du alltid vid behov kan styra till din fördel (t ex kan du släppa tag på negativ energi) med hjälp av grundande medveten andning.

Vid sidan av andnings övningar ger dig boken också exempel på affirmationer, redskap för att lägga upp din tacksamhets praktik, förslag på olika meditationer i naturen samt detaljer om hur musiks vibrationer kan fungera som healing.

Boken “Och andas” är en fin, lättläst inspirations bok om det dyrbaraste vi har att vårda – andning!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.